De Vliegher mousse

Technische informatie

Voorwoord

Dat de densiteit bepalend is voor de kwaliteit van mousse of schuimen,is een achterhaald fabeltje.Er komen heel wat meer eigenschappen aan te pas om de kwaliteit te bepalen.

Vb:Er is een harde mousse van 17 kg. maar evengoed een zachte van 55 kg.Wij geven bij de vier voornaamste eigenschappen even een toelichting.

  • DENSITEIT:De dichtheid of soortelijk gewicht,wordt uitgedrukt in kg/m³ en geeft aan hoe zwaar een blok mousse van 1x1x1m weegt.De dichtheid kan worden gezien als het kenteken om schuimen te onderscheiden, andere eigenschappen hangen er grotendeels vanaf.

     Wij leveren schuimen in soortelijk gewicht van 17 kg. tot 70 kg./m³

  • HARDHEID :De stramheid is de tweede belangrijkste eigenschap. Het is bijvoorbeeld voor matrassen en zitmeubelen essentieel dat het schuim het lichaam volledig ondersteunt. Een te zacht schuim zal in het slechtste geval het lichaam absoluut niet ondersteunen terwijl een te hard schuim geen enkel gevoel van comfort biedt. Natuurlijk speelt de dikte van het schuim ook een rol.Het samenspel tussen hardheid en dikte van het schuim enerzijds en de onderbouw anderzijds zijn van  wezenlijk belang.  De hardheid wordt in de laboratoria gemeten.Daarbij wordt de kracht bepaald die nodig is om een op bepaalde maten gesneden stuk schuim in te drukken tot 25,40 en 65% van zijn oorspronkelijke hoogte.

     Verschillende hardheidsgraden zijn te verkrijgen.

  • DE VEERKRACHT: Deze draagt ook in grote mate bij tot het comfort en wordt in procenten uitgedrukt.Om de veerkracht te bepalen laat men een stalen knikker vallen op het schuim en meet daarbij hoe hoog de knikker terugspringt.Een veerkracht van 70% betekent dus dat de knikker terug springt tot 70% van de beginhoogte.

     De HR kwaliteiten hebben bv: 50 tot 60% veerkracht

  • DE COMFORTINDEX:Het schuim moet het gewicht van een persoon kunnen dragen en zich aan de bewegingen van het lichaam aanpassen.Met andere woorden:bij toenemende druk op het schuim mag men verwachten dat de uitgeoefende druk zo gelijkmatig mogelijk wordt opgevangen.De laboratoria bepalen deze waarde door de drukkracht te meten die nodig is om heet schuim op 65% respectievelijk 25% van zijn oorspronkelijke hoogte samen te drukken.De verhouding tussen deze twee indrukkingen geeft de comfortindex.